Expozitia de aparate radio „ON AIR 20”


In perioada 11 mai – 15 iulie, Castelul Stirbey – Muzeul Sinaia gazduieste expozitia de aparate radio „ON AIR 20”, expozitie realizata din colectia personala a familiei Dr. Petre.

Aparatele radio expuse erau utilizate in prima jumatate a secolului 20 si reprezinta inceputurile erei radio in lume.

Termenul de radio a aparut din nevoia oamenilor de a transmite mesaje la distanta, dat fiind faptul ca undele radio pot calatori prin aer si prin corpuri nemetalice.

In anul 1896, un italian pe numele sau Guglielmo Marconi, face in Londra prima demonstratie a aparatului radio, care putea transmite la distanta fara a avea nevoie de un fir. Experimentele lui Marconi au continuat, reusind sa transmita pe distante tot mai lungi, pana in 1902 cand reuseste sa transmita peste Atlantic.

In 1920 apare in America primul post radio comercial din lume. Dupa 1920 incep sa apara posturi radio si aparate radio in toata lumea, astfel ca in 1923 existau doar in America 550 de statii radio si 10 milioane de aparate radio.

In Romania prima statie radio de emisie-receptie a fost instalata in Parcul Carol din Bucuresti in 1912. Prima emisiune radio a fost transmisa in 1925, iar in 1927 a fost infiintat primul post radio din Romania.

Prin radio se transmiteau povesti, muzica, emisiuni, concerte si stiri. In prezent peste 4 miliarde de oameni din intreaga lume au acces la un post radio.

Daca vrei sa descoperi inceputurile secolului 20 prin tehnologia momentului, vino de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00 sa vizitezi expozitia de aparate radio „ON AIR 20”.

 Text: Ana Sarandi