Stejărel (Veronica chamaedrys) este o floare perenă ce face parte din familia Scrophulariaceae și înflorește în perioada mai-august. Ajungând la o înălțime de 10 – 30 cm, stejărelul are o tulpină ascendentă, foliată și deobicei neramificată, frunzele fiind ovate, pe față aproape glabre și pe dos păroase. Frunzele inferioare sunt scurt pețiolate si cele superioare sunt sesile.
Florile stejărelului sunt grupate în inflorescență spiciforme laxe, opuse câte două și glandulos păroase, de culoare albăstruie. Caliciul are patru lacini aproape egale, lanceolate sau liniar lanceolate, corola fiind albastră-azurie, cu vinișoare întunecate, cu un inel alb la gât, cu tubul scurt și cu patru lacinii ovate. Fructul stejărelului este reprezentat de o capsulă în formă de inimă.
Stejărelul crește în Munții Bucegi, la altitudini de până la 2300 de metrii, în pajiști, rariști și margini de păduri, buruienișuri și stânci înierbate.
Fotografia și descrierea stejărelului, precum și alte plante din Bucegi, realizate de Dan și Nora Anghelescu, le puteti regăsi în sala Comori din Bucegi, în cadrul Castelului Stirbey – Muzeul Sinaia.