August – Bustul Generalului Florescu


Generalul Ioan Emanuel Florescu, nascut in data de 7 august 1819 la Ramnicu Valcea, a fost fiul lui Manolache Florescu si Tinca/ Zinca Facca.

A urmat cursurile Colegiului Sf. Sava din Bucuresti si Scoala de Stat Major de la Paris. In 1833, intra in Oastea Tarii Romanesti, ajungand pana la gradul de general. Generalul Ioan Emanuel Florescu isi dedica viata carierei militare, fiind un apropiat al domnitorilor Bibescu si Stirbey. Mai tarziu acesta devine consilierul domnitorului Al. Ioan Cuza si al Regelui Carol I.

Generalul Florescu a fost ministru de razboi in perioada 28 noiembrie 1859 – 27 mai 1860 si 30 septembrie 1862 – 11 octombrie 1863, avand un rol important in organizarea, instruirea si modernizarea armatei romane.

A fost fondator al Ateneului Roman si presedintele „Societatii pentru invatarea poporului roman”, infiintata in 1867. Ideea infiintarii acestei societati a luat nastere in randul membrilor comitetului Ateneului Roman, comitet din care si generalul Florescu a facut parte si pe care l-a condus timp de mai multi ani.

Isi dedica o parte din activitate scrisului, publicand doua lucrari: „Studiu si pregatiri militare”(1878), „Fortificatiunile”(1889).

Ioan Emanuel Florescu se casatoreste de doua ori, prima casatorie fiind cu Ecaterina Bibescu din care va avea 5 copii, doar 3 ramanand in viata. Dupa moartea primei sotii, acesta se casatoreste cu Alina Stirbey in 1867. In anul 1874 incep impreuna constructia Castelului Stirbey din Sinaia, care va fi gata un an mai tarziu in acelasi an in care incep lucrarile pentru fundatia Castelului Peles. Insa nici casatoria cu aceasta nu rezista, in anul 1883 divortand si donand statului castelul din Sinaia.

Generalul Ioan Emanuel Florescu moare pe 10 mai 1893, la Paris.

Bustul Generaului Florescu il puteti observa in timpul vizitei in Castelul Stirbey – Muzeul Sinaia.