Reproducere la scara a basoreliefului comemorativ montat la Stancile Franz Joseph
Lucrarea reprezinta in stanga efigia din profil a Imparatului Franz-Joseph, iar la dreapta efigiile Regelui Carol I si Reginei Elisabeta. In partea inferioara sunt redate doua maini impreunate – simbolul prieteniei celor doua state (Romania si Austro-Ungaria), iar de o parte si de alta, scuturile heraldice ale acestora.
Dupa vizita Imparatului Austro-Ungariei Franz-Joseph, in cinstea ospatului ce s-a dat aici, Regele Romaniei Carol I decide sa amenajeze aceste stanci din Muntii Bucegi care sa poarte numele imparatului. Stancile au fost amenajete cu trepte, balustrada si o poteca de la Stana Regala ce ajunge in cateva minute chiar langa stanci. Una dintre aceste stanci era folosita ca loc de servire a mesei in aer liber, iar cea de a doua ca punct panoramic de vedere spre Valea Superioara a Prahovei.
Stancile Franz-Joseph au fost amenajate in 1897 la o inaltime de 1299 metri, la 7 kilometri de centrul orasului. Basorelieful se poate observa in peretele stancii, iar reproducerea basoreliefului o puteti vedea in Sala Stancile Franz-Joseph din cadrul Castelului Stirbey -Muzeul Sinaia.