Aprilie – Actul de nastere al Regelui Mihai


Act de nastere

Inregistrat la : Registrul Starii Civile pentru Nasteri

Nr.72

Anul: 1921

Regele Mihai I al Romaniei, fiul Reginei-Mama Elena a Romaniei si a regelui Carol al II lea al Romaniei, s-a nascut marti, 25 octombrie 1921, la ora 19:40 in Castelul Foisor din Sinaia.

Actul de nastere al Regelui Mihai a fost intocmit la data de 26 octombrie 1921, ora 18:00, de catre Mihail Antonescu, Ministrul Justitiei, indeplinind atributiile de Ofiter al Starii Civile pentru familia Regala, asistat de Constantin Romano, Secretarul general al Ministerului Justitiei. Martorii care au asistat la incheierea actului de nastere au fost Generalul Alexandru Averescu, Presedinte al Consiliului de Ministri si Nicolae Misu, Ministrul Casei Regale.

O copie a actului de nastere al Regelui Mihai I al Romaniei, se afla in Castelul Stirbey – Muzeul Sinaia, in Sala Personalitatilor si poate fi vizionat de toti vizitatorii muzeului.

Anul una mie nouă sute două zeci și unu, luna Octombrie, ziua două zeci și șease, orele optu spre zece. –

Noi, Mihail Antonescu, Ministrul Justiției, îndeplinind atribuțiunile de Ofițer al starei Civile, pentru familia Regală, asistat de D-l. Constantin Romano, Secretarul General al Ministerului Justiției – potrivit art.1 din statutul actelor stării civile ale membrilor familiei Domnitoare, anexat la legea promulgată cu Decretul Regal nr.3646 din 30 August 1920, în urma înștiințări ce ni s-a făcut că Alteța Sa Regală Principesa Elena a României, soția Alteței Sale Regale Principele Carol, moștenitorul tronului României, a născut în Castelul Foișor, din Comuna Sinaia,Județul Prahova, un copil de sex masculin, ne-am transportat, după cererea Alteței Sale Regale Principele Carol, la zisul Castel, unde domiciliază și unde Alteța Sa ne-a înfățișat un copil de sex masculin căruia Alteța Sa Regală Principesa Elena a României îi dăduse naștere.

Domnul Doctor profesor C. Louros, care a asistat la naștere ne-a declarat că Copilul a fost născut în ziua de Marți două zeci și cinci Octombrie anul una mie nouă sute două zeci și unu, la orele nouă spre zece și patru zeci minute.

Constatăm dar nașterea copilului de sex masculin, născut la data și ora mai sus arătată, fiul Alteței Sale Regale Principele Carol, Moștenitorul Tronului României, de ani 28 și al Alteței Sale Regale Principesa Elena a României, soția sa, de ani 24, după declarațiunea făcută de tatăl său Alteța Sa Regală Principele Carol, care i-a dat numele de Mihai.-

După toate acestea am încheiat acest act de naștere la zisul Castel.

Martor fiind :

I.  Domnul General Alexandru Averescu, Președinte al Consiliului de Miniștri, de ani 62, domiciliat în București strada Cantacuzino, No.19

II. Dl Nicolae Mișu, Ministrul Casei Regale, de ani 63, domiciliat în București str. Palatului 1.-

Mihai I a fost regele Romaniei in perioada 1927 – 1930 , dupa moartea bunicului sau Ferdinand I intrucat Carol al II lea renunta la tron. Detronat de tatal sau in 1930, acesta isi reia tronul in 1940 si ramane regele Romaniei pana in 1947, cand este obligat de comunisti sa abdice.

Regele Mihai I, ultimul monarh al Romaniei inceteaza din viata pe 5 decembrie 2017, in orasul Aubonne din Elvetia.

Text: Ana Sarandi