Februarie – Echipament Salvamont


Unul dintre primele echipamente Salvamont

La inceputul anilor 1900 apar primele echipe Salvamont in localitatile de la poalele muntilor Bucegi si Fagarasi, echipe fomate din alpinisti, medici, ghizi si schiori.

La inceput aceste echipe se organizau pe baza de voluntariat, urmand ca in anii 60, odata cu dezvoltarea turismului montan, sa apara necesitatea unor echipe specializate de salvare montana. Astfel, in 1969, in urma unui proiect propus de un grup de profesionisti din cadrul Federatiei Romane de Alpinism, sunt reglementate operatiunile tehnice si medicale, normele pentru marcarea traseelor turistice, prevenirea accidentelor montane, echipamentele salvatorilor si Statutul Salvamont.

In Sinaia se infiinteaza un pichet de salvare in anul 1925, urmand ca aceasta sa fie una dintre primele localitati ce va beneficia de echipe Salvamont de profesionisti.

In prezent echipele Salvamont sunt organizate in 24 de judete si cuprind aproximativ 250 de salvatori montani angajati si 400 de voluntari. De la prima atestare documentara pana in prezent, echipele Salvamont au participat la peste 85 000 de actiuni de salvare.