Noiembrie – Act Comemorativ


Act Comemorativ

-la implinirea a 200 de ani de la intemeierea Manastirii Sinaia-

15 August 1895

Actul comemorativ realizat la implinirea a 200 de ani de la intemeierea Manastirii Sinaia a fost consemnat pe un pergament, avand ca semnatari principali pe Regele Carol I si Mitropolitul Primat al Romaniei Ghenadie. Actul comemorativ a fost intocmit pe 15 august 1895 si a avut ca scop aducerea unui omagiu Spatarului Mihail Cantacuzino, fondator al Manastirii Sinaia.

Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la întemeierea Monastirii Sinaia in anul 1695 de Spătarul Mihail Cantacuzino, scris-am acest pergament întru reamintirea serbarei acestei aniversări în a 15” din luna, luna lui August, în anul de la Christos 1895, fiind Efori ai Spitalelor Civile D-nii: George Gr. Cantacuzino Președintele Senatului, Al. Sc. Ghica și D-rul A. Sutzu și Starețe Monastirei Arhimandritul Nifon; și am iscălit cei de față o dovada de a ne-strămutată dorință de a păstra și eternisa memoria piosului fondator Cantacuzino.

Făcut astăzi 15 August 1895 în zilele Regatului Majestatei Sale Carol I și Arhi Păstoriei I.P.S. sale Mitropolitului Primat al României Ghenadie.

Actul comemorativ il puteti gasi in interiorul Muzeului Orasului Sinaia si este cel mai vechi document expus in cadrul Muzeului.

Manastirea Sinaia a fost construita intre anii 1690-1695 si trebuia sa fie, in primul rand, o fortareata de aparare aproape de granita, iar in al doilea rand, sa asigure adapostul numerosilor pustnici existenti in muntii Bucegi. Initial Manastirea a fost construita pentru a adaposti 12 calugari dupa exemplul celor 12 apostoli.

„Legenda spune ca in fuga sa spre Transilvania, Mihail Cantacuzino, ca sa scape de urmaritorii domnitorului Grigore Ghica, cel care ii ucisese tatal, se ascunde in Schitul Pustnicilor de pe muntele Molomot si ramane aici pana ce potera lui Ghica ii pierde urma. El promite ca daca va scapa cu viata va ridica o biserica pe acest loc. Se tine de promisiune dupa ce ajunge Spatar al Tarii Romanesti si cand se intoarce din pelerinaj de la Muntele Sinai, decide sa construiasca o manastire pentru calugarii ce l-au adapostit. Spatarul Mihail Cantacuzino ii da numele de Sinaia, iar localitatea care se extinde in jurul manastirii, la 1 decembrie 1874, ia numele de Sinaia.”

Text: Ana Sarandi